Coronavirüs ile Mücadele Kapsamında Diş Kliniklerinin Rolü
Coronavirüsün (Covid-19) diğer coronavirüs türleri gibi solunum salgılarıyla bulaştığı düşünülmektedir. Diş kliniklerindeki tedavi ortamı ise solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon riskine her zaman açıktır. Diş hekimlerinin de hastalarla arasında sadece maske olduğunu düşünürsek, diş hekimleri bu süreçte en riskli meslek grupları arasında yer almaktadır.
Diş hekimleri bu dönemde hem kendi sağlıkları hem de personel ve hastalarının sağlığını da düşünerek sadece acil durumda olan hastalarının tedavileri ile ilgilenmektedir. Acil durumda olmayan hastaların diş tedavilerini ötelemeleri ve hekimlerin bu hastalara 1,5 – 2 ay sonrasına randevu vermesi öneriliyor.
Bu dönemde ağız ve diş sağlığı için acil tedavi kapsamında olan hekim ve hastalara yönelik önerileri bu yazı altında topluyoruz.
İlk sırada klinik, hekim ve personel hijyeni geliyor
Klinik ve hastaneler daima temiz ve steril olması gereken ortamların başında yer almaktadır. Kullanılan dezenfektan malzemeleri açısından kliniklerin temizliği ev temizliğinden farklı olmalıdır. Gün içinde belli periyotlarda klinik dezenfekte edilmelidir. Atıklar için kliniğin belirli yerlerine elle temas etmeden kullanılan çöp kutuları yerleştirilmelidir.
Hekimler hastaya uyguladıkları tedavi esnasında maske ve eldivenle çalışmaya alışkınlar ancak bu maske ve eldivenlerin birden fazla işlem için uzun süre kullanılmaması, gün içinde belli periyotlarla çöpe atılıp yenisinin takılması, eski eldivenleri yıkayıp tekrar kullanmamaları gerekmektedir. Yine uzmanlar bu dönemde tek kullanımlık ameliyat önlüğü kullanılmasını da tavsiye ediyor.
Hastanın işlemi bittikten sonra hekim ve personellerin ellerini su ve sabunla en az 20 saniye yıkamaları gerekmektedir. Virüs hava yoluyla da bulaştığı için hastalarla 1 metreden yakın mesafede iletişim kurulmaması tavsiye edilmektedir.
Acil Durumu Olan Hastaların Randevusuna Zamanında Gelmesi Gerekiyor
Coronavirüsün yayılmaması için kalabalık ortamlarda bulunmamamız gerektiğini zaten biliyoruz. Banka, market gibi yerlerde ise işlem, ödeme sırası için insanlarla aramıza mesafe koymamız gerektiği de sık sık insanlara hatırlatılmaktadır. Kalabalıklığı diş kliniklerinde de önlemek için hastanın randevusuna tam saatinde gelmesi, bekleme salonunda hasta kalabalığının bu sayede önlenmesi ve peş peşe hasta bakılmaması, çocuk hastaların ise yanlarında sadece bir tane refakatçi ile gelmeleri önerilmektedir. Hastanın tedavi işlemi sona erdikten sonra işlem yapılan oda havalandırılmalı, tedavi ünitelerinin dezenfektan solüsyonu ile temizlenmesi gerekmektedir.
Hastalarla Randevu Gününden 1 Gün Önce İletişim Kurulmalı
Hastanın randevusuna gelmeden 1 gün önce muhakkak telefonla arayıp, virüsün semptomları (öksürük, ateş, yorgunluk, nefes almada zorlanma) hakkında hastalara sorular sorulmalıdır. Hasta son 1 ay içerisinde uçakla seyahat yaptıysa seyahatle ilgili bilgi alınmalı, 14 gün kuralına uyup uymadığı sorulmalıdır.
Bireysel olarak alacağımız önlemlerle virüsün yayılmasını azaltacağımızı hatırlatır, herkese sağlıklı günler dileriz.