Reçetem Sistemi Nedir ? Elektronik Reçete Nasıl Düzenlenir ?
E-Reçete Sistemi (Elektronik Reçete) yıllardır kullandığımız kağıt reçetelerin yerine geçmesi amacı ile 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan bir sistemdir. 2012 yılından bu yana birçok sağlık işletmesi kendi kullandıkları HBYS sistemi üzerinden E-Reçete sistemini kullanmakta ve matbu kağıtlara reçete düzenlemek yerine reçetelerini elektronik ortamda oluşturmaktadır. Elektronik ortamda oluşturulan bu reçeteler eczaneler tarafından yine elektronik ortamda erişilerek kağıt reçete ihtiyacı duymaksızın işlemler yapılabilmektedir.
2020 yılında ise Sağlık Bakanlığı E-Reçete sisteminin adını “Reçetem Sistemi” olarak değiştirmiş ve 14/02/2020 tarihinden itibaren tüm sağlık tesislerinin reçete işlemleri için Reçetem Uygulamasını kullanmaları talimatlandırılmış, tüm sağlık tesisleri ve reçete yazan hekimler tarafından kullanılması zorunlu hale gelmiştir. (Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun 07/02/2020 tarihli ve E.34867 Yazılı Kararı)
Peki Reçetem Sistemi Nasıl Kullanılır?
Reçetem uygulamasını kullanabilmek için ilk olarak e-imza (elektronik imza) sahibi olmanız gerekmektedir. Elektronik imza cihazı bilgisayarımıza takılan ve içerisinde sim kart bulunan flash bellek büyüklüğünde bir cihazdır. Bu cihazı Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yayınladığı listede görünen firmalardan herhangi birinden temin edebilirsiniz.
E-imza başvurunuzu yaptınız ve sertifikanız onaylandı, bu süreçten sonra e-imzanızı oluşturabilmeniz için bilgisayarınızın işletim sistemine uygun seçeceğiniz bir yardımcı uygulama kurmanız gerekmektedir. Bu konuda imzayı temin ettiğiniz firma size destek olacaktır. Bu yüzden imzayı alacağınız firmayı tercih ederken, destek hizmetlerini de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Elektronik Reçete düzenlemek için 2 farklı alternatif mevcut. Eğer kurumunuzda kullandığınız yazılım (HBYS, DHBS, AHBS) Reçetem sistemine otomatik bağlanıyor ise, bu yazılım üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer yazılımınız bu hizmeti sunmuyor veya bir yazılım kullanmıyorsanız Sağlık Bakanlığı’nın sağlamış olduğu Reçetem Arayüzü üzerinden de reçetelerinizi düzenleyebilirsiniz. Her iki sistemde de reçete düzenleyebilmek için Elektronik İmzaya ihtiyacınız olacağını hatırlatalım.
E-reçete sürecine başlamak biraz zahmetli gözükse de, uygulamaya geçildikten sonra sağlayacağı faydalar göz ardı edilemez. Reçetem uygulaması, özellikle içinde bulunduğumuz pandemi dönemi içerisinde Sağlık Bakanlığı’nın aldığı önemli tedbirlerden biridir ve bu sistem ile Sağlık Bakanlığı reçete ettiği ilaçların takibini yaparak, süreç boyunca ilaç tedariğinin sağlanmasına yönelik tedbirler almıştır.
Dünyanın gün geçtikçe daha dijital bir hal almasıyla tüm sektörler de teknolojiye ayak uydurarak e-dönüşüm sistemlerini iş süreçlerinde uygulamaya başladılar. DentalBulut dental hasta takip programı olarak bizler de sağlık sektöründeki e-dönüşümü yakından takip ediyor ve kliniklerimizi bu yönde destekliyoruz. Bu amaçla sizlere Reçetem sistemiyle ilgili bilgi vermek istedik ve yardımcı olacağını düşündüğümüz linkleri ekledik, umuyoruz sizler için faydalı bir yazı olmuştur.
Herkese sağlıklı günler dileriz 🙂
Ben 40 yıllık hekimim. Geçen Temmuz da muayenehanemi kapatmıştım.Şehir değişikliği yaptım. Yeni muayenehane açmak istiyorum. Usullermi değişti. Nasıl başlıyoruz. Ben Ankara dayım.
E_fatura ve recete hakkında görüşmek isterim